BOROVANSKÁ ŠEDESÁTKA – 2024

Memoriál Václava Hanzala

Borovany – Ve středu 8. 5. 2024 jsme s našimi mladými hasiči vyrazili do Borovan na již avizovanou soutěž požárního sportu v disciplíně „Běh na 60 m s překážkami“. Jednotlivci z celého Jihočeského kraje mohli znovu zkusit přímý postup na Mistrovství ČR v „šedesátkách“. Pravidla postupu byla stejná jako v sobotu před tím v Ledenicích. Také v Borovanech se jí zúčastnili i atleti z jiných krajů ČR, kteří však na MČR postoupit nemohli. Změna byla v tom, že závodníci z Jihočeského kraje, kteří se kvalifikovali na MČR v Ledenicích, už měli postup zajištěn, takže se do postupových výsledků v Borovanech už nepočítali. A to byla pro naše mladé hasiče výzva! Na závody se opět vyjíždělo vlastními dopravními prostředky a hasičským vozidlem SDH Nové Homole, ve kterém se vezlo potřebné vybavení pro naše atlety. Soutěž tentokrát začínala v 9:00 hodin ve sportovním areálu TJ Borovany.

Na místě jsme se sešli v trochu jiné sestavě, ale stále jsme měli zastoupení ve všech kategoriích. Za mladší dívky Míša Stejskalová, Martinka Neškodná a Linda Hantová, mladší chlapce zastupovali Tomáš Jakeš, David Levý a Tobiáš Blaško. Ve starších dívkách nastoupily Lucka Velková a Peťa Velková, a za starší kluky opět nejpočetnější skupina našich borců Štěpán Pražák, Adam Levý, Josef Lejsek a Jakub Toman. Přímo na MČR, stejně jako v Ledenicích postupovali atleti, kteří v konečném hodnocení obsadili postupové místo, bez již kvalifikovaných závodníků z Ledenic. Proto byly šance na postup daleko větší, než v Ledenicích, a naši mladí hasiči to dobře věděli. Záleželo jen na jejich snaze a dosažených výsledcích. Samozřejmě jsme jim opět fandili a drželi pěsti.

– Jako první opět startovaly mladší dívky. Pravidla byla naprosto stejná, každá měla dva pokusy, stejně jako soutěžící ve všech ostatních kategoriích. Na startu se ale tentokrát seřadilo celkem 43 dívek, takže konkurence znatelně narostla.

 Míša Stejskalová počítaným časem obsadila celkově 6. místo, Marťa Neškodná obsadila 9. místo a Linduš Hantová, která tuhle disciplínu běžela poprvé, 29. místo. Znovu pěkné výkony i výsledky.

– Druzí šli na start mladší chlapci, kde se počet soupeřů také zvýšil, a to na  33 borců.

Tomáš Jakeš se celkově umístil na 5. místě, David Levý na 12. místě a Tobiáš Blaško na 16. místě. Zlepšení a parádní výsledky.

– Poté nastoupily na dráhy starší dívky, kterých bylo ještě víc, než v Ledenicích, celkem 76 závodnic! Opravdu velká a silná konkurence.

Lucka Velková se tentokrát umístila počítaným časem na 23. místě a Peťa Velková na 39. místě. U obou děvčat veliké zlepšení a krásné umístění v tak početné konkurenci.

– Jako poslední nastoupili na dráhy naši starší chlapci. Samozřejmě měli vyšší bariéru, takže opět větší nároky na výkon. Celkem se v této kategorii sešlo 28 atletů, stejně, jako v Ledenicích.

Štěpán Pražák obsadil platným pokusem celkově 6. místo, Adam Levý zaujal 19. místo, Josef Lejsek obsadil 21. místo a Jakub Toman, který si při prvním pokusu na bariéře narazil koleno a kotník, a přesto odběhl i druhý pokus, obsadil  25. místo. Kluci předvedli opravdu pěkné výkony.

Konečná pořadí v jednotlivých kategoriích byla uzavřena. Ale protože, jak už bylo výše psáno, se do postupu na MČR nepočítali už kvalifikovaní závodníci, se

na MČR šedesátek 2024 z našich mladých hasičů kvalifikovali:

  • Míša Stejskalová za mladší dívky z 3. postupového místa
  • Tomáš Jakeš za mladší chlapce z 2. postupového místa
  • Štěpán Pražák za starší chlapce z 3. postupového místa

Velká gratulace k postupu na republikovou soutěž! Paráda!

           Samozřejmě, že i našim ostatním atletům, kteří se těchto atletických soutěží zúčastnili, patří velká gratulace za jejich bojovnost, snahu a dosažené výsledky. Super!

 

Závěrem chceme opět poděkovat veliteli hasičů SDH Nové Homole Karlu Tomanovi, který nám tentokrát nejen pomohl naložit, vyložit a převézt vybavení a některé závodníky na soutěž, ale i za jeho vydatnou pomoc při přípravách nářadí pro soutěžící na dráhy během vlastní soutěže. Poděkování patří rodičům, kteří tam vlastními auty přivezli své děti, a samozřejmě všem, kteří nám pomáhali fandit našim mladým sportovcům. Děkujeme.

 

Za tým vedoucích a trenérů Josef Koblic

 

Související obrázky: