LEDENICKÁ ŠEDESÁTKA – 2024

Ledenice V sobotu 4. 5. 2024 jsme s našimi mladými hasiči vyrazili na první letošní soutěž požárního sportu v disciplíně „Běh na 60 m s překážkami“. Na vysvětlenou pro nezasvěcené. Tahle disciplína spočívá u všech dívek a mladších chlapců v překonání překážky vysoké 70 cm, nebo bariéry 150 cm u starších chlapců, uchopení dvou hadic, překonání kladiny, spojení obou hadic, napojení jedné na rozdělovač, na druhou se napojí proudnice, a závodník probíhá cílem. Pokus je buď platný (bezchybný) nebo neplatný (špatné překonání překážky, nespojené hadice apod.). Rozhodující je čas proběhnutí cílovou branou. V Ledenicích se jednalo o postupovou soutěž jednotlivců z celého Jihočeského kraje na Mistrovství ČR, takže motivace byla veliká! Také se jí zúčastnili i atleti z jiných krajů ČR, kteří však na MČR z Ledenic postoupit nemohli. Na závody se vyjíždělo brzy ráno vlastními dopravními prostředky a hasičským vozidlem SDH Nové Homole, ve kterém se vezlo potřebné vybavení pro naše atlety. Soutěž začínala v 8:00 hodin ve sportovním areálu TJ Ledenice.Na místo jsme dorazili v docela hojném počtu a zastoupení všech kategorií. Za mladší dívky Míša Stejskalová a Martinka Neškodná, mladší chlapce zastupovali Tomáš Jakeš a David Levý. Ve starších dívkách nastoupily Lucka Velková, Peťa Velková a Nelly Hantová, a za starší kluky nejpočetnější skupina našich borců Štěpán Pražák, David Meškan, Adam Levý, Josef Lejsek a Jakub Toman. Přímo na MČR postupovali atleti, kteří v konečném hodnocení obsadili ve své kategorii první až třetí místo. Všichni naši mladí hasiči se na soutěž připravovali, takže jsme byli zvědaví, jak se jim bude dařit a drželi jim všem pěsti.

– Jako první startovaly mladší dívky. Každá měla dva pokusy, stejně jako soutěžící ve všech ostatních kategoriích. Na startu se seřadilo celkem 28 dívek a v každém rozběhu soupeřily vždy dvě závodnice.

Míša Stejskalová počítaným časem obsadila celkově 5. místo a Marťa Neškodná obsadila 7. místo. Moc pěkné výkony.

– Další nastoupily na dráhy starší dívky, kterých bylo opravdu hodně, celkem 71 závodnic!

Lucka Velková se umístila počítaným časem na 27. místě, Peťa Velková na 49. místě a Nelly Hantová na 71. místě,. I když měla Nelly časy také pěkné, bohužel 2x NP. I to se ve sportu stává. Každopádně jsou to v tom množství závodnic velmi pěkné výsledky.

– V pořadí třetí kolo patřilo mladším chlapcům. Tady se připravilo k vykonání disciplíny celkem 29 borců.

Tomáš Jakeš se celkově umístil na 6. místě a David Levý na 15. místě. Moc pěkné výkony a výsledky.

– Jako poslední nastoupili na dráhy naši starší chlapci. Ti už měli disciplínu trochu těžší, protože mají vyšší bariéru a ta je na překonání technicky náročnější. Celkem se v této kategorii sešlo 28 atletů.

Štěpán Pražák obsadil platným pokusem celkově krásné 4. místo, těsně pod postupovým umístěním, David Meškan získal 19. místo, Adam Levý zaujal 21. místo, Josef Lejsek obsadil 24. místo a Jakub Toman bral 25. místo. Naši borci předvedli velkou bojovnost ve velmi silné konkurenci.

I když se všichni naši mladí hasiči, jak dívky, tak i kluci, moc snažili, statečně bojovali, předvedli opravdu pěkné výkony, a někteří se umístili velmi blízko postupovým pozicím, přímý postup na MČR se nikomu z nich bohužel nepodařilo vybojovat. Samozřejmě je to mrzelo, tak se všichni naši atleti a atletky, samozřejmě za podpory svých trenérů, rozhodli, že nebudou věšet hlavu, a protože jsou to srdcaři, pojedou to zkusit ještě 8. 5. do Borovan, kde je další kvalifikační soutěž v „šedesátkách“ s šancí na přímý postup na MČR. Ale o tom až v dalším článku…

Závěrem chceme poděkovat hlavně veliteli hasičů SDH Nové Homole Karlu Tomanovi, který nám pomohl naložit, vyložit a převézt vybavení, ale i některé závodníky, na soutěž, rodičům, kteří tam vlastními auty přivezli své děti, a všem, kteří nám pomáhali fandit našim mladým sportovcům. Děkujeme.

 

Za tým vedoucích a trenérů Josef Koblic

 

Související obrázky: