Krajské kolo dorostu v Prachaticích

Prachatice – Po sobotním úspěchu družstva žen se v neděli na místo činu vrátila ještě početnější parta našich závodníků, tentokrát na krajskou soutěž dorostu.

Republiková sestava kluků z minulého roku, doplněná v letošní sezóně o Kubu Šafářů z Lišova a Mikyho Petra z Borovan a s nimi družstvo dorostenek, které v letošní sezóně doplnila Peťula Vávrů a Kája Kmínků z Nedabyle, Kája Miklíků z Křenovic a za Vandu Kostrounů naskočila na kraj ještě Kája Trnků z Olešníka.

Podobně jako o den dříve u žen, i tady jsem měl celkem jasnou představu o nejtěžších soupeřích. Pro holky to měla být parta z Lišova a pro kluky pak Drahonice. A můj odhad se zcela naplnil.

Začínalo se na stovkách a kluci to rozjeli hned zostra. Padaly osobáky, nastřelené trojáky a kluci do toho šli fakt po hlavě. Konečný součet pětky nejlepších byl 98,1s a kluci si začali plnit svůj plán už od začátku. Na druhé straně areálu mezitím holky předváděly také skvělé výkony. Opět několik osobáků, Kája Miklíků dokonce 2x vylepšila svůj rekord ze sobotní kvalifikace žen. Tady ovšem holky z Lišova potvrdily odhady bookmakerů a udržely 1.místo před naší partou.

Druhou disciplínou byla štafeta 4x100m, kde tentokrát začínala děvčata. Naše holky opět zaválely a obsadily i na této trati 2.místo a zcela nečekaně opět za Lišovem. 😊 Zlatým hřebem dne ovšem byla štafeta kluků, kde se v jednom rozběhu vedle sebe postavila naše štafeta spolu s Drahonickou. Dva aspiranti na postup na republiku v jednom rozběhu. A musím přiznat, že ještě teď při psaní mám husinu a slyším ten řev. Cela trasa perfektně sedla všem klukům a když proletěl cílem Kuba Guňků se soupeřem bok po boku, musel jsem se jít podívat na časomíru blíže, protože rozdíl byl pouhých 0,2s. V tu chvíli už to nemohlo vypadat lépe a na klukách bylo vidět, že dnes se o to fakt poperou.

Poslední disciplína byl požární útok. Dráha, na které jsem o den dříve sledoval soupeře s tepovkou vysoko nad normál, ale se šťastným koncem pro naše družstvo žen. Holkám, z nichž část už měla postup na republiku v ženách vyběhnutý ze soboty, se útok opět povedl a nečekaně opět obsadily 2.místo za ještě o fous lepším družstvem z Lišova. Druhá místa ve všech třech disciplínách nakonec zaslouženě stačila i na druhé místo celkově, což znamenalo vylepšení z minulého roku o jednu příčku a titul vícemistryň dorostu Jihočeského kraje.

Klukům se ovšem nevedlo. Všechno, co na tréninku klapalo jako po másle, se najednou sypalo jako domeček z karet. Drahoničtí zaběhli parádní útok, nám se nevedlo a mezi nás se nacpal Adamov. Rozestup dvou pozic mezi námi a průběžně druhou partou z Drahonic ovšem znamenal postup pro ně. Ve druhém kole to klukům opět nesedlo, ale posunuli se na 2. místo, které by postup zase přihrálo nám. Drahonice svůj první čas ještě vylepšily, ale stále jsme drželi druhé místo. Připadal jsem si jako ve špatném snu, který se mi zdál už o den dříve u žen. Ovšem tentokrát se ten šťastný konec nekonal. Mezi nás se opět nacpala parta z Adamova, která sice po stovkách a štafetě už neměla ani teoretickou šanci do postupu promluvit, ale přesto promluvila. Překonala naše kluky o 0,44s a rozhodla, že na republiku letos pojedou kluci z Drahonic.

Je to sport a tak to v něm chodí. Minulý rok jsme v podstatě to samé udělali klukům z Lišova a letos ta kratší sirka vyšla na nás. Ale i když to bylo vše podle pravidel a kluci z Adamova závodili jak se má, nějaký čas teď budu Adamov objíždět obloukem. 😊

Nicméně i tak chci klukům i holkám mooooooc poděkovat, protože to, co předváděli poslední měsíce na trénincích, ten zápal a nadšení, to je prostě obdivuhodné a jsem strašně rád, že jsem toho byl součástí. A jak se říká, co nás nezabije, to nás posílí. Takže počkejte za rok. My se vrátíme a uvidíte ten kolotoč.

Velké díky patří i Janymu za dopravu na tréninky a Martinovi Šustrů, který se výrazně podílel na všech trénincích útoků. A fakt to není jeho vina, že to zrovna tam letos neklaplo. 😊

A nakonec ještě jedna důležitá poznámka. Večer jsem si srovnal časy našich družstev se sobotními časy dospělých. Výkon kluků by mezi muži stačil na celkové 2.místo a výkon dorostenek na celkové 3.místo. A to u holek počítám, že by závodily i samy se sebou, protože část z nich mezi dospěláky byla v sobotu ve vítězném týmu žen. 😊

Takže plán je jasný. Za rok znovu v kategoriích dorostu a kluci i v kategorii mužů.

Text,foto: J.Lejsek

Související obrázky: