Krajské kolo v požárním sportu v Prachaticích

Prachatice – Týden po okresní soutěži se družstvo žen vydalo na další kolo, tentokrát krajské, do Prachatic. Většinu konkurenčních týmů jsme se snažil proklepnout dopředu, abychom měli představu, co nás čeká. Z dostupných výsledků vycházel jako jasný favorit tým děvčat z Bělče. A protože Běleč jel na kraj i se silnou sestavou mužů, bylo jasné, že jejich motivace zkusit vybojovat republiku v obou kategoriích bude obrovská. A jak se říká u nás na vsi, náš cíl byl hodit jim do tohoto plánu vidle. 😊

Z okresní sestavy bohužel vypadla kvůli časové kolizi Vanda Kostrounů, ale na její místo jsme povolali Natku Růžičkovou z Olešníka, se kterou se dobře známe ze závodů.

Po příjezdu na místo proběhlo okouknutí terénu a jen co skončil nástup, šlo se na věc. První disciplínou byla štafeta 4×100 metrů, kterou holky vyhrály s časem 65,92s, následované právě Bělečskou partou s časem 69,62s. Druhou štafetu lehce zbrzdilo malé zaváhání na hasičáku, kde Natka netrefila v plné rychlosti držák a musela se pro hasičák vrátit. Ovšem i s touto ztrátou holky dokončily pokus s časem 76,16s, který by byl pátý nejrychlejší.

Další na řadě byl běh na 100m s překážkami. Tady se nám bohužel během tréninku zranila Milča Pašků, ovšem do závodu stejně nastoupila. Od ostřílených závodnic jako je Lenča Šestáků, nebo Pája Nekolů, jsem očekával skvělá čísla. Ovšem super výkony podala celá parta. Sára Šveců i Kája Miklíků si vylepšily své osobáky, Pája Strnadů a Lenča Pašků také zaběhly skvěle, Natka se s premiérou v kategorii žen popasovala také parádně a i Milča s poraněným palcem na noze zaběhla v prvním pokuse velmi slušně. Do druhého kola pro jistotu nenastoupila, aby pošetřila nohu na konečný požární útok. Podstatné ale bylo, že i tady holky urvaly vítezství a s konečným časem 115,32s odskočily opět druhým holkám z Bělče o další bod. Bohužel rozdíl pouhých dvou bodů stále zdaleka neznamená vítězství a v požárním útoku se dá se vším ještě sakramentsky zamíchat. A o tomhle něco víme, protože ve stejné situaci byly jak naše holky, tak i Běleč i na okrese. A v obou případech holky odsunulo 3.místo v útoku z postupové pozice. A jak bylo na holkách z obou týmů vidět, všechny dobře věděly, že v poslední disciplíně se rozhodne.

Naneštěstí Milču noha zcela vyřadila z provozu, takže muselo dojít ke změnám v sestavě útoků na poslední chvíli.

Běleč předvedl skvělý první pokus s časem 28,47s a naše holky hned po nich nastříkaly za 28,53s. Pozice těsně za Bělečskými by byla pro nás stále postupová, ale nesmí se nikdo vklínit mezi naše časy. Ve druhém kole se o to pokusily holky ze Svaté Maří, ale 28,82s stačilo na 3.místo. Posledních pár týmů už to bylo jen pro silné povahy, protože kdokoliv z nich nás mohl posunout mimo postup. Ale nepovedlo se a když odběhl tým z Kestřan, bylo jasné, že ani předposlední útok Bělče už nic nezmění a republika je naše. Druhé místo v útoku bylo dostačující, ale pořád to bylo jen druhé místo. Ale i s tím si holky poradily a už s čistou hlavou a jistotou postupu, v posledním útoku dne, nastříkly v čase 27,06s a dokázaly tak zvítězit ve všech třech disciplínách.

Takže na letošním MČR v požárním sportu nebudou chybět ani naše zástupkyně. Chtěl bych strašně moc poděkovat všem holkám z celé téhle party, protože je nezastavilo naprosto nic od samotného začátku postupovek. A že tam těch druhých šancí byla fůra, to ví holky samy nejlépe. Postup z obvodu z 2.místa, z okresu po velké bitvě s partou holek z Nedabyle také z 2.místa a nakonec takové finále na kraji. Od samotného začátku na obvodovce to odběhala komplet Terka Lejsků s Terkou Šimečků, ke kterým se postupně přidala Lenča Pašků s Milčou, Kája Miklíků z Křenovic, Sára Šveců, Pája Nekolů a Pája Strnadů z Bukovska, Lenča Šestáků z Ledenic a Natka Růžičků z Olešníka. Ovšem v různých kolech s námi běžela ještě Denča a Vanda Kostrounů, Peťa Vávrů a Kája Kmínků z Nedabyle a Vendy Kovářová z Chotýčan. Velké díky všem holkám, co se na tomto postupu podílely.

A postupujícím hodně štěstí na republice. Tam se totiž v kategorii dospělých objeví nápis Nové Homole po dlouhých 55ti letech. A v celé té partě holek ho ponesou na zádech i odchovankyně našeho sboru, jejichž první pokusy o běh s hadicí vidělo právě naše hřiště. 😊 A to si myslím je to nejvíc, co si může každý vedoucí mladých hasičů přát. Minulý rok mi tenhle sen splnilo družstvo kluků a letos i holky.

Díky!!!!!!!!!!!!

Text,foto: J.Lejsek

Související obrázky: