Krajské kolo 2022-Strakonice

Strakonice-V neděli 19.6.2022 se uskutečnilo letošní krajské kolo dorostu v požárním sportu ve Strakonicích. A letos poprvé i za účasti našich družstev dorostenek a dorostenců. Náš okres v dorostencích reprezentoval SDH Nové Homole a SDH Lišov. Mezi děvčaty pak SDH Nové Homole, SDH Lišov a SDH Dolní Bukovsko.

Počasí podle předpovědi vypadalo vyloženě nepřátelsky. Předpověď 38 stupňů ve stínu a už cestou do Strakonic na nás z rádia dopadala doporučení na omezení pohybu venku a minimum pohybových aktivit. Prostě ideální podmínky pro tvrdé boje o postup na MČR.

Následující řádky mohou být zkreslené a neobjektivní, protože se jedná čistě o mé pocity.

Všichni jsme pečlivě zkoumali s předstihem soupeře. Jak děcka, tak vedoucí. Kluci si věřili od začátku na postup, ale já byl trochu opatrnější. Holky si naopak nevěřily vůbec a já věřil v bednu. Taktika u kluků byla jasná. Po stovkách 2.místo (za Drahonicemi), bezchybné testy, ve štafetách udržet nejhůře 3. místo a útoky vyhrát. U holek jsem ze soupeřek znal dobře jen holky z Lišova a bylo mi jasné, že tenhle tým si pro tu republiku prostě jede. Ale zbytek až na Bukovsko byl pro nás velká neznámá. Ale je to sport a kdo chce medaile, musí umět porazit každého. 

Začalo se na stovkách a všechno přesně podle plánu. Kluci průběžně druhé místo za Drahonicemi, Lišov za námi. Tohle byla trojka, která se měla podle mého plánu poprat o výhru. Holky po stovkách 3.místo, za Lišovem a Svatou Maří.

Po stovkách byla pauza na oběd a šlo se na testy. Holky bez zaváhání, ale u kluků se můj plán začal hroutit. Jedna hloupá chyba na nejsnažší disciplíně a naděje jsou pryč. Jak to vypadalo v zázemí asi nebudu popisovat, protože chybující chudák byl pod tvrdým tlakem snad všeho živého v okolí deseti kilometrů. Tedy až na družstva soupeřů, kterým se naše zaváhání více než hodilo. 

Další přišla na řadu štafeta 4x100m. Po prvním pokusu našich kluků bylo jasné, že je zle. Totální ztráta naděje na postup klukům vzala veškerou sílu a na dráze to vypadalo, že jsme poslali závodit přípravku. Kluci se nakonec vyhecovali a rozhodli se zabojovat alespoň o bednu. Druhý pokus vylepšili o 22s a skončili ve štafetách na 3. místě. U holek to tak vypjaté nebylo a s přehledem obsadily na štafetách také 3. místo. Asi to mají v hlavě lépe srovnané. 

Poslední disciplínou byl požární útok, před kterým holky už celkem jasně držely 3.místo a kluci také. Kluci se ztrátou jen jednoho bodu na Lišov a holky se ztrátou dvou bodů na Svatou Maří. Po prvních pokusech kluků se ukázalo, že Drahonice nemají úplně svůj den a naši kluci drželi vedení. U děvčat se ani po dvou pokusech nic nezměnilo a za jasně nejlepším týmem holek z Lišova a druhou Svatou Maří naše holky urvaly naprosto skvělé 3.místo při své premiérové sezóně mezi dorostem. Mela ovšem nastala mezi dorostenci. Po druhém pokusu Drahonic se vše tak zamotalo, že najednou naši kluci měli šanci na vítězství a tím i vysněný postup na republiku. Druhým pokusem ovšem kluci své maximum nepřekonali a platil tak čas z prvního pokusu, 30,98s. Všechno tedy leželo na tom, jak zaběhnou svůj druhý pokus kluci z Lišova. Tři družstva po všech disciplínách a před posledním útokem se stejným součtem bodů. Ve všech týmech se přepočítávaly body a všichni věděli, že tohle je ta chvíle. Lišováci zaběhli útok parádně, ale 30,99s na naše kluky nestačilo. Jedna setina sekundy. Za takovou dobu člověk nestihne ani mrknout, ale také to může být ta zlomová hranice mezi splněným snem našich kluků a obrovským zklamáním našich kamarádů z Lišova. Bohužel takový je sport a v neděli to štěstíčko přesedlo na chvilku k nám. 

Nějakou chvilku tomu nikdo nevěřil. Kluci chvilku řvali nadšením, pak zase čekali až na oficiální výsledky, protože všechno byly jen naše průběžné výpočty. Jenže pak rozhodčí vyvěsili výsledky a bylo jasno. 

Naši kluci jedou na republiku spolu s holkama z Lišova. Lišovští kluci si vezli domů stříbro a naše holky bronz. K tomu ještě postup Peťule Vávrů z Nedabyle v jednotlivcích, které jsme také všichni drželi palce. Prostě náš okres ví jak na to. 

Moc gratuluji všem k opravdu perfektním výsledkům. Nejen našim, ale všem z našeho okresu. A i když ne všichni z těch, co s námi běželi okres a kraj, teď pojedou i na republiku, stejně kluci patříte do týmu a na tomhle úspěchu máte svůj podíl. Díky moc a příští rok je potřeba při plánování dovolené rovnou počítat i s krajem a republikou. No a nemůžu zapomenout ani na super podporu od ostatních. Díky Ondro, Bohouši, Romčo, Barčo, Pájo, Martine…. (

Text:J.Lejsek,foto:B.Sak,M.Pašková,J.Lejsek.

Související obrázky: